Onze deelnemers aan het galerieconcept

Kunst en cultuur dragen bij aan zingeving, zelfvertrouwen, individuele ontplooiing, participatie, positieve gezondheid en nodigt uit tot gedragsverandering.  Verschillende ondernemers hebben gekozen voor het galerieconcept. Ook bij ons zijn inmiddels 60 kunstwerken te koop.

We stellen de kunstenaars die bij ons exposeren aan u voor:

Joke Ket

Beeldend kunstenaar

Werkt en woont in Friesland, 

Ik werk vanuit de gedachte  “Uit het vuur der aarde”.
Het werk wordt opgebouwd met materie van de Waddenzee, slik, zeewier, touw, schelpen enz. De onderlagen zijn geschilderd in rood, het vuur der aarde. 


Mijn liefde gaat uit naar ‘t Wad met zijn wisselende getijden, de slenken, het slik, de eilanden.
In mijn werk wil ik de toeschouwer laten ervaren en beleven de eindeloze horizon, de vrijheid, bollende zeilen en de sensatie van wind door je haren en zout op je lippen.
www.schildereizen.com

Harmen H. Westra

Van Vlindertuin naar Vlindertuin.

In 2002 kreeg het woonzorg/verpleeghuis waar ik werk als technicus als één van de eerste een Vlindertuin, gefinancierd door het VSBFonds.
In deze periode was ook de opkomst van de digitale fotografie.

Vanaf die tijd is mijn camera niet meer weg te denken.
Door de Vlindertuin werd ik gegrepen door de fotografie en ging de vlinders - bloemen vastleggen. Daarna kwam landschap fotografie.

Ik woonde bij het waddengebied, wat voor mij een plek werd om te fotograferen. 
Het waddengebied vast leggen op mijn manier: puur!
Het waddenmateriaal (hout) wat ik tijdens mijn tochten vond, nam ik mee naar huis en gebruikte ik om er mijn foto’s in te presenteren.  
Tegenwoordig presenteer ik mijn werk ook op divers fotopapier, forex, mdf, in hout en nog steeds in vondsten uit de natuur.
Mijn eerste leermeester was Ton Aartsen, beeldend kunstenaar. Hij leerde mij kijken en bewegen met de camera. 
Ton: “Loop naar het onderwerp toe en er om heen, kijk, en maak dan de foto.”
Mijn andere leermeester was Gijs van Gent, foto journalist voor gerenommeerde dagbladen en straat fotograaf. Gijs van Gent leerde mij te experimenteren en me in het onderwerp vast te bijten net zolang tot het fotobeeld goed is.

Nu gaat mijn fotowerk het wad over waar het mag hangen in De Vlindertuin.
Van Vlindertuin naar Vlindertuin hoe mooi is dat!

www.harmenhwestra.nl  
Ryptsjerk 

Boukje Westra-Wijnja (overleden in juli 2021)

Dit creatief talent heeft inmiddels 35 werken aangeboden ter expositie bij De Vlindertuin. “Mijn thema’s zijn impressies van wat ik zie en voel bij het Wad, de zee, landschap, bloemen, dieren en mensen.” Thema’s die ook naadloos aansluiten bij de visie van deze recreatieonderneming.

Boukje  is geboren in Mantgum en woonde sinds 1982 in de mieden van Blije. Ze vertelt: “Ameland is een eiland waar ik altijd weer terugkom. Het heeft alles waar ik om geef: Het wad, de zee, de duinen en de zeehonden.”  Vanaf haar 16de  komt ze regelmatig op het eiland: Zomerkamp, vakantiewerk bij Hotel Noordzee en als gastvrouw op rondvaartschip de Waddentravel. Hierdoor is ze bevriend geraakt met de familie Mosterman. “In 2011 kreeg ik een opdracht van Joke en Theo Mosterman om twee schilderijen te maken en een wandschildering in de ontbijtzaal met als thema Vlinders.”  Hierna volgden nog meer opdrachten met hetzelfde thema. Appartementen De Vlindertuin is tevens galerie. “Wat is er mooier voor een kunstenaar om je werk te laten zien en te koop aan te bieden op een plek waar je je thuis voelt?”

 

Suzan Bosch

Ze werkt als zelfstandig transitiekunstenaar, met de natuur als inspiratiebron. “Ieder aspect in de natuur heeft schoonheid en functie, en is verbonden aan het grotere geheel. Dat raakt mij en probeer ik te vertalen in mijn kunst, ook in het licht van de uitdagingen van deze tijd.”

Ze combineert haar achtergrond als organisatiepsycholoog met haar artistieke fascinatie voor alles wat met natuurlijke vezels en kleurnuances te maken heeft. Haar werk gaat over de kracht van de natuur, over tijd, aandacht en verbinding. Het nodigt uit om anders te gaan kijken naar wat vanzelfsprekend is en wat onbekend lijkt.

Handgeschept papier van plantaardige materialen, plantaardig geverfde wol en botanische bedrukt textiel verwerkt ze tot kunstwerken die de relatie tussen de opdrachtgever en diens omgeving weergeven. Voor projecten in overheid, onderwijs en zorg betrekt ze als Connecting Artist groepen die te maken hebben met transitie en vernieuwing bij het maken van kunst. Ze zet dan haar natuurlijke materialen en ambachtelijke werkprocessen in als middel tot participatie en co-creatie. Op die manier laat ze deelnemers ervaren wat ruimte, tijd en aandacht doet met menselijke verhoudingen en nodigt ze uit tot nieuwe verbindingen. 

Ze wordt regelmatig uitgenodigd om een inspirerende lezing of poëtische presentatie te geven en te vertellen over haar kunst van natuurlijk vernieuwen. Op haar eigen website https://www.suzanbosch.com/ lees je meer over haar activiteiten.

Anneke Veldkamp

Mijn naam is Anneke Veldkamp, ik ben begonnen met schilderen door mijn dochter Sjanne. Zij schilderde van kinds af aan en we vroegen ons altijd af van wie ze haar talent had. Ik ging op een avond gewoon een keer met haar mee schilderen en ontdekte toen dat ik het enorm leuk vind om te doen. Het is ook heerlijk ontspannend. Sindsdien ben ik fan en volg ik zo nu en dan een workshop maar meestal zit ik thuis in mijn “atelier” te schilderen.

Samen met Sjanne heb ik het schilderij met de hond Ben gemaakt. Dit is eigenlijk een beetje een mixed media schilderij geworden omdat er 2 vlinders opgeplakt zijn.
Sjanne heeft ook het schilderij met het lieveheersbeestje geschilderd.
Ik ben autodidact maar heb ondertussen wel workshops gevolgd en schilder tegenwoordig vaak met olieverf. De schilderijen die in de Vlindertuin hangen zijn voornamelijk geschilderd met acrylverf, behalve de jonge mus, dat is  geschilderd met olieverf.

Mijn stijl is vlug opzetten en dan een beetje nauwkeuriger afwerken en ik probeer nog van alles uit. Ook voor wat betreft de onderwerpen van mijn schilderijen. In de vlindertuin hangen voornamelijk vogels, vlinders en andere dieren maar ik schilder wel alles, stillevens, abstracten en tegenwoordig ook portretten.

Ben van Doorn

Hij is docent aan het Dockinga college in Ferwert en daarnaast actief als beeldend kunstenaar. Ik heb Ubbo Emmius en Academie Minerva gevolgd. In het verleden heb ik veel muur/ plafondschilderingen in opdracht van Heineken gemaakt. Maar had ook een eigen cursuscentrum atelier de Brêge in Metslawier. Nu sta ik meer voor de klas en doe ik zo nu en dan nog een opdracht. Dat kan erg variëren van; vrije opdracht, portrettekenen, tekeningen voor op een grafsteen zodat de steenhouder deze op de steen kan graveren, muurschilderingen etc. etc.

Mocht je door het lezen van dit alles nieuwsgierig zijn geworden en meer willen weten wat betreft de teken en schildercursussen. Bel gerust 0511 424106 voor vrijblijvende informatie.

Het galerieconcept is een win/win/win-situatie. Kunstenaars hebben kosteloos expositieruimte, de ondernemer heeft telkens nieuw kwalitatief goed werk aan de muur en de gasten en eilanders kunnen zich laten inspireren en werken voor een aantrekkelijke prijs aanschaffen.  In de maand november is het eiland één grote galerie. Maar ook in de andere elf maanden van het jaar kun je kunst op het eiland bewonderen.Tijdens de kunstmaand bieden wij:

  1. 20% korting op kunst
  2. Workshops op vertoon van kortingsbon uit boekje van de kunstmaand.
  3. Expositie in alle gemeenschappelijke ruimtes hangen extra werken speciaal voor de kunstmaand.

 

 

 

 

 

 

Bezig met laden